Hidden Film Treasure 4


Nu talar vi riktig kultfilm regissörens Kevin Smith svartvita debutfilm ”Clerks”1994.
En bakfull Dante blir inkallad till sitt arbete som butiksbiträde på Quick Stop, trots att det är hans lediga dag och helvetet slutar inte där utan in i butiken kommer den ena kunden mer enerverande än den andra. Bredvid  ligger videobutiken där hans vän Randall arbetar och gör sitt bästa för att trakassera kunderna. Utanför Quick Stop cirkulerar knarklangarna Jay och Silent Bob som skrämmer bort kunderna och gör livet surt för Dante.


Jay and Silent Bob

För att finansiera filmen sålde Kevin Smith sin stora serietidnings samling och övertrakasserade sina kreditkort till max och fick ihop 27.000$ som filmen kostade att göra. Kevin Smith arbetade i butiken där filmen utspelar sig och fick filma på nätterna. Han skrev manus och spelar själv i filmen som ”Silent Bob” p.g.a. av budgeten var man tvungen att filma med 16mm som sedan överfördes genom så kallad ”blow-up” till 35mm. Den drivna dialogen är utomordentlig och  innehåller massor av sköna one -liners som” My mom's been fuckin' a dead guy for 30 years. I call him dad." Filmen köptes upp av Miramax och idag har den dragit in över 3 miljoner dollar.



I början av Clerks II brinner Quick Stop ned, Dante och Randall tvingas flippa burgare på Mooby´s. Dante´s tjej har bestämt att de ska lämna New Jersey och flytta till Florida för att gifta sig.Randall vägrar finna sig i detta och planerar en alldeles speciell avskedspresent till Dante.

Om ettan var kult och bra är tvåan ännu bättre många klassiska scener som när Randall kommer ihop sig med två "Sagan om Ringen" fans.
 
Filmen drog in 26,983,776 dollar i U.S.A. trots detta finns det inte att köpa med svensk text utan det är import som gäller.






Kommentarer
Postat av: Grimgoth

sv:

hahaha, det var ta mig fan det roligaste jag hört på länge.

Men för att svara på frågan så är jag inte släkt med Jason Mewes (han som spelar Jay) iaf. inte vad jag vet :D

2011-02-02 @ 11:27:43
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Fred

Va fan... Dom här har jag missat! Har förstås sett Jay och Silent Bob i andra sammanhang... Tack för tipset!

2011-02-02 @ 19:15:01
URL: http://woodsmanfred.blogspot.com/
Postat av: Mary

Clerks var bra kom jag ihåg!

2011-02-03 @ 10:14:53
URL: http://maryraven.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0